Om oss

VÄLKOMMEN TILL KUMLA HERRGÅRD!

img_om_oss

Vi som driver Kumla Herrgård heter Christine (Kicki) Keller och Rowan van der Merwe

Vår gemensamma dröm om att en dag få arbeta ihop på en egen krog med festvåning gick i uppfyllelse 2013.
 Vi heter Christine (Kicki) Keller och Rowan van der Merwe, boende i Haninge med våra familjer. Kicki har arbetat som restaurangchef i 30 år och är utbildad kostrådgivare. Rowan har arbetat som kock och köksmästare lika länge.

Kumla Herrgård är en plats med anor, som du kan läsa om här nedan, men idag har vi format Kumla Herrgård till en levande oas där mat och miljö ger grogrund för mötet, festen eller grillkvällen. En plats med familjär stämning där alla får känna sig välkomna.

Våra ordinarie öppettider:
LUNCH, Måndag – fredag kl. 11-14.
Förutom lunch har vi även Konferens, festvåning, minnesstunder och bröllop för både privatpersoner och företag.


Lär dig mer om Kumla Herrgård

Kumla Gård, sedermera Kumla Herrgård, är stamfastighet för stora delar av västra Tyresö.
Från Kumla avstyckades områdena, Hanviken Persudde, Fornudden, Sofieberg, Näset och Skälsätra.

Kumla Herrgård, Tyresös stamfastighet sedan 1600-talet:

omoss_kumlaherrgard_film


Viktiga årtal

1540 – Anders och Olaf i Kumbla gård betalar skatt till kronan(Gustav Vasa).
1548 – Pederi och Erik i Kumbla gård betalar skatt till kronan(Gustav Vasa). Gården hamnar under Tyresögodset
1581 – Låg tolv Frälsehemman här. Gabriel Gustafsson Oxenstierna, riksråd, bytte till sig Näsby och Kumbla hemmanen från kronan.
1688 – Gården är nu Frälsehemman men friköps av rådman Olof Hansson Töre. Redare, rådman, borgmästare. 1698 adlad till Törneflycht.
1691 – Gården åter indraget till kronan.
1702 – Gården överlåtes till Karl Piper gift med Kristina Törneflycht(Olof Törneflychts dotter).
1705 – Piper överlåter åter gården till sin svärfar. Det är under Törnes tid som gården får sitt ståndsmässiga utseende.
1714 – Hans son Olof Törneflycht, landshövding och riksråd, tar över gården. Han bor dock mest på Erstaviks herrgård.
1737 – Avlider Olof Törneflycht, gården säljs till av Johan Christoffer von During(som äger Tyresö slott). På Kumla fanns då orangeri med fruktodlingar.
1825 – Carl Fredrik Hornberg, klädeshandlare i Stockholm, köper gården.
1839 – Hans svärson Johan Anders Rosenblad, brukspatron och riddare av Vasaorden, gift med Carolina Hornberg övertar gården.
1855 – Rosenblad dör och Carolina övertar gården ända till 1891. Under denna period byggs herrgården på med dagens övervåning med mansardtak och den utbyggda stora salen mot trädgården. När modern dör är det sonen Carl som tar över. Gården  säljs snart och kommer att byta ägare ett flertal gånger.
1910 – Köper Mellersta Sveriges egnahems AB, herrgården för att exploatera markerna till egnahemsbebyggelse.
1911 – kommer kommunikations leder till herrgården, ångbåtstrafik över Drevviken och körbar väg från Stockholmsvägen.
1920 – En mängd tomter avstyckas och lantbruket upphör.
1930 – Pensionat Ebba Rosenberg.
1940 – Teknisk fabrik, tvättmedelsfabrik.
1947 – bytte Kumla namn till Trollbäcken, för att inte förväxlas med Kumla i Närke.
1954 – Lutherstiftelsen köper Kumla Herrgård som blir hem för baltiska flyktingar.
1969 – Kommunen köper herrgården, den får förfalla i 12 år. Kommunen tänker riva Herrgården.
1982 – Kumla Herrgårds bygdegårdsförening bildas med olika arbetsgrupper ideella krafter hjälps åt för en omfattande renovering i tidsenlig stil. Se film från renoveringen här.
1988 – Herrgården invigs, Herrgården förvaltas på ideell basis åt kommunen.
2006 – Återlämnas åter förvaltningen till Tyresö kommun.


Spöken på Kumla Herrgård

Som alla gårdar med aktning har även Kumla sitt/sina spöken.
Erik sägs vara mannen som i sin gröna sammetskostym och sitt vänliga leende vakar över Herrgården.

Många vittnar om att de sett en man i gammaldags grön sammetskostym. Ibland minglande runt bland gästerna utan att säga något och sedan bara försvinna, andra har sett honom som hastigast i olika rum. Men alla beskriver honom likadant.
Han är en vänlig själ som gläds då man värnar om gården men ilsknar till och gör vad han kan om gården är i fara, eller behandlas illa. Detta fick Gustav Holm, kommuntjänsteman erfara. Herrgården hotades av rivning. Gustav berättar att en man i grön sammetskostym uppenbarat sig i hans dröm och mycket bestämt sagt att han måste rädda Kumla Herrgård. Gustav lyckades övertala flera av politikerna om vikten att bevara herrgården och med två röster räddades gården från den planerade rivningen.

Erik Jöransson (adlad) Tegel, 1563-1636, en ryktbar historieskrivare samt kansli och kammartjänsteman. Hans far Jöran Persson Tegel var kunglig rådgivare och stadssekreterare. Han beskrivs som den onde anden en demon av ilska och blodtörst. han hade många fiender och 1568(Erik var 4år) avrättades fadern och modern Anna Andersdotter. Jörans mor Anna döms till döden för trolldom. Erik göms då på Kumla Herrgård av vänner till kungen. Här fick han en lugn och tillbakadragen uppväxt.
1636 förgiftas kungen Erik XIV, av ärtsoppan. Hans änka Karin Månsdotter, vän till familjen Tegel flyr till Finland. Där låter hon sända efter Erik, han skall som skydd på resan få med sig två vägfinnare. Alla tre försvinner under mystiska omständigheter och återfinns aldrig.
Herrgården har besökts av Paranova som spenderat två nätter på Herrgården för att se om här finns någon ”paranormal” aktivitet. De har på film och ljudupptagningar funnit ett flertal ”fenomen”/själar. Se deras filmer på you tub här. De medier som var med berättar om ett flertal andar som vandrar runt i herrgården, de verkar dock av olika anledningar mer bundna till olika platser. Men Erik verkar vara den som vandrar fritt och vakar i huset.

Man kan självklart tänka och tro vad man vill men många av varandra oberoende personer, flera av dem ”icke troende” har upplevt märkliga fenomen/händelser i huset – så välkommen till oss och upplev själv herrgårdens mest trogna besökare.

Intervju med Skärgårdsradion, Här kan du höra.


Våra ordinarie öppettider:
LUNCH, Måndag – fredag kl. 11-14.

LUNCH | BRUNCH | MINNESSTUND | BRÖLLOP | KONFERENS | MENYFÖRSLAG


icon_hander_hos_oss

HÄNDER HOS OSS

 temafredag och annat kul!